Kanha nationalpark, som långt före Kiplings Djungelbok var känd för sitt djurliv och sina stora djupa salskogar, är idag den bästa platsen i världen för att få syn på tigrar i det vilda. Tigern är kraftigt utsatt för tjuvjakt och är starkt utrotningshotad. Om inget drastiskt görs för att stoppa tjuvjakten så tror man att tigern är utrotad om tio år. Så, vill man se tigrar i det vilda och dessutom bidra till att stoppa tjuvjakten så är det hög tid att besöka dessa imponerande och mystikhöljda skogar.

Lördag 4 april:
Plats: Tåg och taxi, Varanasi - Kanha nationalpark.

Nattåget från Varanasi skulle vara framme i Jabalpur under tidig morgon men pga de vanliga förseningarna så var vi framme först vid 11.30-tiden. På de järnvägsstationer som vi besökt i Indien fanns det ett turistkontor dit man kunde gå för att få hjälp med info om resmålet eller fixa guider och transporter. Även här i Jabalpur fanns ett sådant kontor som vi direkt vid ankomst gick till. På vägen dit blev vi förstås attackerade av tuktuk-förare. Väl inne på kontoret hjälpte en man oss att ringa och beställa en AC-bil med chaufför som skulle köra oss den långa vägen till Kanha Jungle Resort strax utanför nationalparken. Det kostade 1900 INR vilket motsvarade 340 kronor för en tre timmar lång bilfärd, och då skulle dessutom chauffören köra hela vägen tillbaka igen. En ung kille kom efter 20 minuter och hämtade oss i sin lilla Tata. Under de tre timmarna var det bara att njuta av det förbirusande landskapet och de små byarna vi passerade under sällskap av Salem Al Fakir på mp3-spelaren. Vi var framme 14.30, checkade in och gick till vår bungalow och la av oss vår packning. Lodgeområdet bestod av små tvåvåningars bungalower som låg inbäddade bland träden. Små gångvägar slingrade sig fram bland planteringarna och de olika husen. Ett stort gäng apor klängde omkring i träd och på hus. Mitt bland husen låg ett litet poolområde som var perfekt att spendera de kommande timmarna mellan safariturerna på.

Efter en kort stund på rummet var det dags för att gå till restaurangen och äta lunch; himmelskt gott. Resten av dagen slappade vi på vår lilla veranda och vid poolområdet innan det under tidig kväll var dags för kvällsmat som serverades utomhus, samt ett arrangemang med lokala dansare. Förutom vi och några fler par så var det ett litet större sällskap med reseledare som bodde på lodgen, och det var troligtvis därför som den lokala dansen och den generösa och mysigt anordnade kvällsbuffén var på plats denna kväll. När sällskapet åkt hem dagen efter, serverades kvällsmaten inne i en byggnad och på ett lite mer vardagligt sätt. Vid 22-tiden var det dags för en kall dusch i värmen och sen hoppa i säng och sova några timmar innan den tidiga uppstigningen nästa morgon för att ge sig ut på den första spännande jeepsafarin i Djungelbokens land.

Söndag 5 april:
Plats: Kanha nationalpark.

Vid fem på morgonen kom en ur hotellpersonalen, knackade på dörren och lämnade en bricka med thé och några små kex. Sömndruckna drog vi på oss kläderna och satte oss på verandan i den svala friska luften och drack lite hett thé. Vi piggnade snabbt till och en halvtimme senare träffade vi vår chaufför Radju på parkeringen utanför lodgen. Jeepen var en cabbad Suzuki/Maruti Samurai (tror Maruti är en licenstillverkning av Suzuki) med ett perfekt stativ för en kamera monterat mellan fram- och baksäte. Tyvärr var gängan på stativet trasig, så för att åtminstone kunna luta kameran mot stativet tog jag en strumpa och lindade fast med en massa tejp under mitt objektivfäste, och kunde på så sätt få en viss stabilitet för kameran mot stativet. För att nå fram till porten till nationalparken körde vi genom några små byar, och efter cirka tio minuter var vi framme vid en kö som redan bildats vid entrén. Nationalparken hade ännu inte öppnat, vi var lite tidiga. Humöret var på topp eftersom vi hade en väldigt kul dag framför oss. Det var fortfarande lite kyligt i luften pga den tidiga timmen när vi satt och tittade på en stor familj resusmakaker som satt på marken under ett stort träd och började vakna till liv efter nattens sömn. Några apor hade små nästan nyfödda ungar som var helt svarta utan någon grå päls, som de äldre aporna hade. Varje bil hade en parkguide med sig, och vår och de andras guider slogs inne på entrékontoret för att få ett lågt entrénummer. Vi hade tur och var en av de första bilarna som körde in i parken. Vi stötte ganska snart på några mahouter som lyckats få syn på en tiger inne i snåren en bit från vägen. Vi steg upp på elefanten som sakta lunkade in i skogssnåren och stannade några meter från en tiger som låg väl kamouflerad bland meterhöga snår och buskar. Tigerns gul-orange ögon sneglade fram mellan buskarna medan morgonsolen strålade ner genom träden. Efter vårt första möte med en tiger åkte vi till en plats inne i parken där det fanns ett litet museum och ett hus där de olika sällskapen så här på morgonen serverades medhavd frukost. Vi träffade ett svensk-tyskt äldre par som vi pratade en stund med under frukosten innan vi tittade runt i museet en stund.

Vi startade jeepen och körde vidare bland skog och savann några timmar innan vi styrde mot utfarten och mot lodgen där vi var tillbaka vid klockan elva. Varje morgon- och eftermiddagstur varade ungefär fem timmar. Innan och efter lunchen som serverades vid ett-tiden, låg vi vid poolområdet och solade och slappade och njöt av ledigheten och känslan av att vara i denna del av världen. Eftermiddagsturen började kring halv fyra. Under eftermiddagen såg vi massor av hjortdjur, påfåglar, vildsvin och indisk bison, men framförallt fick vi en kort glimt av en leopard som sprang över vägen och en tiger i skymningsljus. Kvällen avrundades sedan med god indisk mat.

Måndag 6 april:
Plats: Kanha nationalpark.

Denna tidiga morgon fick vi strax innan frukosten inne i parken syn på en flock asiatiska vildhundar på språng genom skogen (dhol), och strax därefter en schakal som rotade runt bland löven på marken. Samma leopard som vi fick en skymt av under gårdagen såg vi även nu på morgonen, på samma plats. Den låg ner på marken kanske 30 meter framför oss i snåren precis intill en liten stig och var mycket svår att få syn på. Precis när jag äntligen kunde urskilja den i vegetationen reste den sig och smög iväg.

Under frukosten träffade vi ett norskt-indiskt par. Hon kom från Varanasi, staden vi några dagar tidigare besökt, och hon tyckte staden förfallit kraftigt sedan hon bodde där som ung. Denna morgon och förmiddag såg vi en liten vildkatt, och bland annat axishjort (chital eller spotted deer), barasingahjort, indisk bison (gaur), sambarhjort, apor, några gamar, påfåglar och en del småfåglar.

När vi var tillbaka vid lodgen kring elva försökte jag fota fåglar på området, vilket inte var helt lätt eftersom de var väldigt snabba då de pilade mellan trädens röda blommor.

Eftermiddagens safari gav dålig utdelning. Det enda som var av lite extra intresse förutom alla hjortdjur och påfåglar var en apfamilj vid entrén, samt en bison som fyllde hela kamerasökaren med sitt huvud.

På kvällen satt vi på verandan i värmen med något svalt att dricka och lyssnade på alla ljuden ute i mörkret.

Tisdag 7 april:
Plats: Kanha nationalpark.

Vi åkte som vanligt in i nationalparken tidigt på morgonen. Efter någon timme åkte vi brant uppåt på en mycket dålig väg där bilens fyrhjulsdrift verkligen behövdes, och nådde en utsiktsplats där man såg ut över skogen. Ett träd var alldeles fullt av rivmärken efter en tiger som vässat klorna. Nere i skogen igen kom vi fram till en annan jeep. Det visade sig att mahouterna hade spårat upp en tiger som de nu följde ut över en öppen savann precis där vår väg passerade. Vi fortsatte till Kanhacentrum där vi åt frukost innan vi åkte vi tillbaka till mahouterna och steg upp på en elefant. Det var väldigt svårt att hålla kameran stilla när elefanten gick. Tigern vi tidigare fått syn på hade nu lagt sig i snåren intill en liten vattensamling. Mahouten styrde elefanten så vi fick bästa möjliga blickfång över tigern. Efter några minuter i närheten av tigern lämnade vi den och tog oss tillbaka till jeepen. Att ta sig nära tigern på detta sätt känns inte riktigt bra för tigern måste ju på något sätt påverkas av detta, genom stress eller liknande. Dock är tigern starkt utrotningshotad och det enda som man tror kan rädda tigern liksom andra utrotningshotade arter är om intresset från ekoturism blir så stort att lokalbefolkningen inser värdet av att ha kvar djuren, och därmed övervakar att tjuvjakten inte få möjlighet att fortleva. Får lokalbefolkningen ta del av de inkomster som ekoturismen inbringar blir det ett incitament för varje individ att se till att djuren överlever utrotning.

Vi åkte därefter runt lite planlöst utan att se något särskilt. Det började regna, åska och blåsa mycket kraftigt när vi var på väg ut från nationalparken. Radju hade en presenning liggande i bilen som vi drog över oss för at slippa bli helt genomblöta medan bilen rullade tillbaka till lodgen.

Elin somnade en stund medan jag satt och rensade bland dagens bilder. Jag satte mig sedan en stund på verandan och läste. Efter lunchen gick vi in till byn som bestod av några rader av enkla skjul på båda sidor av genomfartsvägen. Vi tittade i två enkla souveniraffärer, men det fanns inget intressant förutom en nyckelring i form av ett tigertasspår, som Elin köpte.

På eftermiddagssafarin fick vi, förutom de sedvanliga djuren, syn på en liten kungsfiskare samt en tiger som lagt sig i gräset en bit från vägen. Genom att ställa sig upp i jeepen fick vi en bra vy över den trötta tigern. Solen hade börjat gå ner och ljuset strilade genom träden när vi körde bort från tigern och passerade en liten sjö där två färgglada fåglar flög omkring. Solnedgångens strålar som strilades mellan salskogens träd var väldigt fin. På väg tillbaka mot entrén letade vi explicit efter läppbjörn som är mycket ovanligt att få syn på; men vi lyckades inte (Baloo i Djungelboken är en läppbjörn).

Tillbaka vid lodgen fick Radju sin välförtjänta dricks och vi gick till vår bungalow och slappade en stund innan vi fixade med packningen inför morgondagens resa. Jag hade fått tag på ett nummer till ett taxiföretag som jag ringde upp, och efter en stund lyckades de få tag på någon som kunde prata engelska och jag beställde en bil som skulle komma från Jabalpur på morgonen och hämta oss och sedan köra oss den långa sträckan till staden Nagpur, varifrån vi skulle flyga till Mumbai.

Onsdag 8 april:
Plats: Taxi och flyg, Kanha nationalpark - Mumbai.

Vår sista frukost i Kanha bestod av cornflakes och omelett. Vi hade haft några riktigt spännande och upplevelsefyllda dagar i naturens tecken, men nu var det dags att hämta våra väskor och checka ut ut från Kanha Jungle Lodge. Taxin var på plats och vi påbörjade den fem timmar långa bilresan till Nagpur, varifrån vi skulle flyga till Mumbai. Att åka bil eller buss genom ett land är ett bra sätt att få en skymt av de äkta sidorna av landet. Vi var framme vid flygplatsen vid fyratiden på eftermiddagen. Det var en säkerhetskontroll utanför entrén som dock gick snabbt och smidigt. Vi satte och väntade på att få checka in. Perfekt tillfälle att ta upp en bok och läsa. Efter någon timme var det dags att gå genom ytterligare en enkel säkerhetskontroll innan vi kom in i incheckningshallen. Vi började bli hungriga men det fanns inte någon restaurang som vi kunde äta på så vi köpte ett paket kex, chips och några läsk och satte i oss innan vi checkade in våra ryggor. Planet lyfte 19.15 och vi var framme i Mumbai en timme senare. Jag hade bokat hotell i Mumbai från Sverige och bett dem komma och hämta oss, så de stod på plats med en skylt på flygplatsen. Taxituren genom Mumbai tog två timmar genom absurt tät trafik. Vi var trötta och hungriga när vi checkade in på hotellet som låg strax norr om stadsdelen Colaba. Vi beställde upp Chicken Tikka på rummet och tittade på film och somnade sen snabbt.

 

Elin vid vår jeep

Tigern var väldigt svår att upptäcka där den låg i skuggan i snåren och svalkade sig.

Grå langurer var en vanlig syn i Kanha.

Ojdå, här var det känsligt att inte be om fototillstånd först.

Jaha ja, så sitter man här igen... ganska lugnt och skönt faktiskt...

Gott med svalkande vatten i den tryckande värmen. Sådana här små vattenbassänger fanns lite här och var i skogarna.

En liten rovfågel av något slag.

Barasingahjorten stod på randen till utrotning under 1960-talet men en omfattande räddningsaktion i Kanha räddade den i sista stund.

En egretthäger med stadig blick men lite ostadigare hals.

Egretthäger

En liten fågel av något slag.

Canons L-objektiv lyser klart.

Denna lilla fågel jagade jag efter i flera timmar för att få en bild. Den var grymt snabb när den pilade runt bland träden.

"Red-wattled lapwings"

Tiger på öppen mark

Elin vid vår jeep. Precis ätit lunch, dags att spana tiger igen.

För att få syn på tigrar som gömt sig i snåren är elefanten ett bra redskap.

Vi hade tur och kom riktigt nära.

Tiger i närbild.

Tigerögon i snåren.

Påfåglar fanns överallt, dock var de alltid på långt avstånd då de fällt upp sin fjäderdräkt.

Halvsovande tiger med ungar i närheten. Om inget drastiskt görs omgående för att stoppa tjuvjakten så tror man att tigern är utrotad om tio år.

Kvällen närmar sig och vi är på väg ut från nationalparken.

Utanför vårt rum på Kanha Jungle Resort